home > hírek > újdonságok
 
Keresés az egész oldalon:
 

 

 

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
Elfeljtett jelszó?

 

 

 
 

 

 

Email beállítások, jelszó csere

 

 

 
Mi a kedvenc műsorod a Gotthárd TV-n?

Híradó

Képújság

Sportműsorok (kosárlabda/kézilabda)

Bepillantó

Mura-Rába TV

Mesepalota

Idősek magazinja

Kerekasztal

Testületi ülés

Kulturális műsorok

Egyéb
   
 
 

 

2017-10-24 00:00:07
Csörötnekiek nyomában Amerikában a 19. század végén

22 év több, mint 350 utaslista adatát dolgozta fel Domina Imre

                
22 év, több, mint 350 utaslista Európa nagy kikötőiből, ahonnan az új világba, az Egyesült Államokba hajóztak ezrek a 19-dik, 20-adik század fordulóján. Térségünkből is sokat próbáltak abban az időben szerencsét a tengerentúlon. A csörötnekiek nyomába Domina Imre eredt. Kutatásainak eredményét az elmúlt hétvégén mutatta be a nyilvánosság számára, a csörötneki Kuntár Lajos Művelődési Házban.

Regisztrációs lapok, útlevelek, Antwerpen, Le Havre, vagy épp a Titanic induló állomása Southampton kikötőjéből útnak induló hajók utaslistái, korabeli fényképek, dokumentumok villantak fel a csörötneki művelődési ház színháztermében a kivetítőn. Domina Imre 2005-ben egy csörötneki családfakutatás résztvevőjeként találkozott először a térségből és a faluból kivándorolt tömegek adataival, melyet azóta rendszerezett, de tovább is kutat kizárólag nyilvános, elsősorban az interneten található információkból.

Domina Imre /hobbi kutató/:
„...”

Ezen az estén sok megjelent ismerhetett rá valamelyik felmenőjére, aki a 19, 20-adik század fordulóján húszon-harmincévesen elindult szerencsét próbálni a tengeren túlra. Volt, akiknek további élete ott folytatódott, de akadtak, akik némi tőkével hazatérve, itthon folytatták életüket, alapítottak családot. Előkerült néhány dokumentum is, mely tovább gyarapíthatja majd a kialakítandó helytörténeti anyagot.

A történetek feldolgozása során kiderült, hogy nem csak Csörötnekről, de a térség többi településéről is viszonylat nagy számban indultak útnak a 20-dik század elején az új világba. Álmot beteljesítő történetek ugyanúgy előkerültek, mint egyéni tragédiák, melyeket a mostani leszármazottak is megőriznek itt a Rába partján és a távolban, a tengeren túl is.


Ágoston Gábor


Archív hírek