home > hírek > újdonságok
 
Keresés az egész oldalon:
 

 

 

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
Elfeljtett jelszó?

 

 

 
 

 

 

Email beállítások, jelszó csere

 

 

 
Mi a kedvenc műsorod a Gotthárd TV-n?

Híradó

Képújság

Sportműsorok (kosárlabda/kézilabda)

Bepillantó

Mura-Rába TV

Mesepalota

Idősek magazinja

Kerekasztal

Testületi ülés

Kulturális műsorok

Egyéb
   
 
 

 

2017-09-10 20:36:14
Közel húsz éve várták

Indul a csatornázás Máriaújfaluban

                
Két évtized alatt a második nyertes pályázatból, több, mint félmiliárd Ft-ból készülhet el 150 munkanapon belül a máriaújfalui szennyvízhálózat. A hét elején, 26-án hétfőn ünnepélyesen is letették az alapcsövet.

Sütő Ferenc /elnök, településrészi önkormányzat/:
„Történelmi nap a mai...jelentős mértékben fog javulni.”

Sütő Ferenc önkormányzati képviselő, a településrészi önkormányzat vezetőjének szavai után Huszár Gábor polgármester adott történelmi áttekintést a máriaújfalui szennyvízhálózat építés viszontagságos pályázatairól. 2008-ban a projekt irreálisan magas fajlagos költségei miatt utasították el a város pályázatát, ahol az addig még nem csatornázott Máriaújfalu, Farkasfa és Jakabháza városrészeket fejlesztették volna. 2010-ben az akkori fejlesztési ügynökség hibás programja miatt nem tudták benyújtani a pályázatot. 2013-ban több, mint 364 millió Ft értékben sikeresen indultak a Környezeti és Energetikai Operatív Programban, ekkor azonban kormányzati szinten új támogatási konstrukciót dolgoztak ki, így újból kellett pályázni. 2014-ben már a Nemzeti Fejlesztési Programiroda irányításával. A pályázat 2015-ben kiemelt kormányzati beruházásként támogatásban részesült. 2016 a szerződések aláírását és a közbeszerzések lefolytatását hozta. Ez év januárjában pedig a kivitelező is kiválasztásra került. Ők az vállalták, hogy 146 munkanap alatt elkészítik a településrész szennyvízcsatorna-hálózatát.

Huszár Gábor /polgármester, Szentgotthárd/:
„19 év után nekem most kötelességem...ez egy sikeres projekt legyen”

Az elmúlt közel két évtized alatt sokan küzdöttek, hogy Máriaújfaluban elinduljon a csatornázás. V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője egy különös történetet is felelevenített ez alkalomból.

V.Németh Zsolt /országgyűlési képviselő/:
„Olyan három évvel ezelőtt....valóban komolyan vettem, komolyan vettük.”

A beruházás teljes költsége 505 millió Ft, ami a 2013-as első nyertes pályázathoz képest több, mint 100 millió Ft-tal emelkedett. Az építkezés várható befejezése ez év novemberére tehető optimális esetben. Az új rendszert is a megyei víziközmű-szolgáltató, a Vasivíz fogja üzemeltetni. A társaság vezérigazgatója is megfogalmazta a kivitelezéssel kapcsolatos igényeit.

Dr. Kohuth Viktor /vezérigazgató, Vasivíz Zrt./:
„Tudjuk, hogy Szentgotthárd és agglomerációs...kukacoskodásnak.”

A megye egyik legkanyargósabb falujában nem lesz egyszerű az élet a kivitelezés alatt. Bár az itt lakók már nagyon várják, hogy elkészüljön a beruházás, igazán majd akkor örülnek majd, ha a rácsatlakozások megtörténnek.

Hargitai László:
„Megoldják azt mondták, hogy 20-25 m-t csinálnak csak egy nap....illetékesek.”

Addig is az biztos, hogy ezen a délelőttön ünnepélyesen 1 méternyi szakasz az új hálózatból a földbe került.


Ágoston Gábor


Archív hírek