home > hírek > újdonságok
 
Keresés az egész oldalon:
 

 

 

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
Elfeljtett jelszó?

 

 

 
 

 

 

Email beállítások, jelszó csere

 

 

 
Mi a kedvenc műsorod a Gotthárd TV-n?

Híradó

Képújság

Sportműsorok (kosárlabda/kézilabda)

Bepillantó

Mura-Rába TV

Mesepalota

Idősek magazinja

Kerekasztal

Testületi ülés

Kulturális műsorok

Egyéb
   
 
 

 

2017-09-10 18:00:39
Az országban elsőként itt pörög

Közel két éves működés után, most át is adták a szentgotthárdi vízerőművet

                
Az országban elsőként termel arkhimédészi csavar áramot Szentgotthárdon. A Rába városi duzzasztója mellé épült kisvízi erőmű már 2015-ben üzembe állt. Az önkormányzat kezdeményezésére azonban nem maradhatott el az ünnepélyes megnyitó sem, melyet az elmúlt héten, június 7-én tartottak a helyszínen, a beruházó ügyvezetője és V. Németh Zsolt környezetügyért is felelős államtitkár jelenlétében.

V. Németh Zsolt államtitkár köszöntő beszédében a klímaváltozásról, a fenntarthatóságról és a megújuló energiák minél nagyobb számú felhasználásáról beszélt. Huszár Gábor Szentgotthárd polgármestere pedig a Rába történelmi, a városban régen és ma is betöltött főbb szerepét emelte ki. Korábban már az egykori Kaszagyárban hasznosították villamosenergia termelésre a folyót, ma már inkább a horgászok, vadvízi evezősök élvezik adottságait.
A méltató beszédek után az ünnepélyes szalagátvágást már a folyó túloldalán, az ország első arkhimédészi csigás erőművének gépházánál tartották meg.
Az erőmű belseje sem maradt titokban ezen a napon. Bár veszélyes üzemnek számít működés közben, a megjelent vendégek meglehetős nyugalommal szemlélték az amúgy 310 kilowatt teljesítményű erőművet, mely több, mint 1 Megawatt villamosenergiát termel évente. Ez 100-150 háztartás éves fogyasztását fedezi.
Az egyenként 20 tonnás csigák percenként nyolcszor fordulnak meg. A Carpathia Vízerőmű Kft. beruházása 380 millió Ft-ból valósult meg kormányzati és Európai Uniós forrásokból.

Nagy Szabolcs /ügyvezető, Carpathia Vízerőmú Kft./:
....

Szentgotthárd városa évi 3 millió Ft-ért, 30 éves bérleti szerződés keretében adta oda a Rába parti területet a cégnek. Az erőmű első komolyabb felújítására is a tervek szerint 30 év múlva kerülhet sor, addig viszont még sok víznek kell lefolynia a Rábán, hogy a beruházás megtérüljön.


Ágoston Gábor

Archív hírek