home > hírek > újdonságok
 
Keresés az egész oldalon:
 

 

 

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
Elfeljtett jelszó?

 

 

 
 

 

 

Email beállítások, jelszó csere

 

 

 
Mi a kedvenc műsorod a Gotthárd TV-n?

Híradó

Képújság

Sportműsorok (kosárlabda/kézilabda)

Bepillantó

Mura-Rába TV

Mesepalota

Idősek magazinja

Kerekasztal

Testületi ülés

Kulturális műsorok

Egyéb
   
 
 

 

2017-09-10 17:26:02
A temetőben emlékeztek

A Rongyos Gárda egyik tagjának szentgotthárdi sírjánál

                
A Rongyos Gárda egykori szentgotthárdi tagjának, Gubicza Ákosnak a sírjánál emlékezett a Jobbik Szentgotthárdi Alapszervezete és Ifjúsági Tagozata az elmúlt héten csütörtökön kora este a 97 évvel ezelőtti trianoni döntésre.

A Rongyos Gárda az első világháborút követően alakult meg, a háborút megjárt hazafias tisztekből és katonákból, szegény napszámosokból. Az önszerveződő fegyveres csoport célja elsősorban a tanácsköztársaság ideje alatt a kommunistákkal szembeni ellenállás, és a trianoni békeszerződésben Magyarországtól elvett Sopron környékének megtartása volt.
Szombathelyen, a vasi Megyeházán márványtábla hirdeti az 1921-es harcokban elesettek emlékét, köztük Gubicza Ákosét is. Az akkor még főiskolai hallgató 1921. szeptember 26-án halt hősi halált Hohenbrüggnél. Szentgotthárdi síremlékét tavaly újították fel. Az ő sírjánál tartotta trianoni megemlékezését a Jobbik Szentgotthárdi Alapszervezete.
A megemlékezés végén mécsest helyeztek el a síremléken, és egyperces néma főhajtással emlékeztek meg az akkori Magyarország 3,3 millió lakosáról, akiket elszakítottak a nemzettől.


Makkai Dóra

Archív hírek