home > hírek > újdonságok
 
Keresés az egész oldalon:
 

 

 

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
Elfeljtett jelszó?

 

 

 
 

 

 

Email beállítások, jelszó csere

 

 

 
Mi a kedvenc műsorod a Gotthárd TV-n?

Híradó

Képújság

Sportműsorok (kosárlabda/kézilabda)

Bepillantó

Mura-Rába TV

Mesepalota

Idősek magazinja

Kerekasztal

Testületi ülés

Kulturális műsorok

Egyéb
   
 
 

 

2017-09-10 16:46:16
Pünkösdi királyt választottak Csörötneken

Kitáncolták a májusfákat is

                
Közösségi összefogásból két májusfát is állítottak Csörötneken még az előző hónap elején. Egyet a felnőttek, egyet pedig a gyerekek. Az elmúlt hétvégén kisebb ünnepség keretében döntötték, vágták ki mindkettőt. Sőt a falu néhány lelkes asszonya a férfiak közül játékos vetélkedőn pünkösdi királyt is választott egy egész évre.


Késő délután a helyi pálinkafőzdénél gyülekeztek az emberek a májusfa kidöntésére, előtte azonban az asszonyok körbe táncolták azt.
A májusfa kitáncolás, kidöntés hagyományos szertartásából ezúttal a fára mászás elmaradt a legényektől, viszont komoly szerszámok kerültek elő, hogy ledöntsék a fát. Néhány perc alatt sikerült is a művelet
A felnőtteket a gyerekek követték. Volt, aki itt is gépesített szerszámmal érkezett, de megfelelt a hagyományos fűrész is a kisebb májusfa kidöntésére.
A szertartásnak itt még nem volt vége. Az összegyűlt tömeg a Rába parti Akácfa Kemping hűsébe igyekezett, ahol a falu asszonyai játékos programmal várta a férfiakat. Pünkösdi királyt választottak. Öt feladatot kellett teljesíteni az önkéntes és kiválasztott játékosoknak. A gombvarrás sokaknál már az elején, a cérna tűbe juttatásánál gondot okozott. Tojásaikra meglehetősen tudtak vigyázni a fiúk, és a tüdejükkel sem volt probléma, amikor lufit kellett felfújniuk.
Nem okozott kihívást sem a célba lövés focilabdával, sem a sörösüvegbe lógatás.
A pünkösdi királyválasztás végén a legjobb három teljesítő férfit jutalmazták, de természetesen a legügyesebb kaphatta a koronát és a kitüntető címet,
Az elismerést egy évig viselheti a faluban a nyertes. A hagyományt pedig a jövőben is folytatni szeretné a kis közösség.


Ágoston GáborArchív hírek