home > hírek > újdonságok
 
Keresés az egész oldalon:
 

 

 

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
Elfeljtett jelszó?

 

 

 
 

 

 

Email beállítások, jelszó csere

 

 

 
Mi a kedvenc műsorod a Gotthárd TV-n?

Híradó

Képújság

Sportműsorok (kosárlabda/kézilabda)

Bepillantó

Mura-Rába TV

Mesepalota

Idősek magazinja

Kerekasztal

Testületi ülés

Kulturális műsorok

Egyéb
   
 
 

 

2017-03-30 20:00:05
Bartók Emléknap

Zene- és képzőművészeti verseny a diákoknak, koncert mindenkinek

  
1881. március 25-én született a 20-dik század egyik legjelentősebb magyar zeneszerzője, a közép-európai népzene gyűjtője Bartók Béla. Ennek jegyében a Takács Jenő Alapfokú Művészeti Iskola a Szentgotthárdi Muzsikáért Alapítvánnyal közösen Bartók Emléknapot rendezett március 18-án Szentgotthárdon. Délelőtt zenetörténeti versenyre várták a diákokat, de a nap során képzőművészeti kiállítás is nyílt és a Szent Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs koncertjére is várták az érdeklődőket.

Oberwartból, Szombathelyről, Körmendről és természetesen Szentgotthárdról is érkeztek csapatok, összesen hét, a zenetörténeti vetélkedőre, ahol többek között saját maguk által, de Bartók gyűjtéséből vett népdalra kellett írni szöveget. A feladatok között elméleti kérdések, totó szerű rejtvények is szerepeltek.
Kora délután már a színház aulájában folytatódott a nap. Itt Bartók Béla életéhez, munkásságához kapcsolódóan nyílt kiállítás azokból az alkotásokból, melyeket a szervezők képzőművészeti verseny keretében díjaztak is. A Takács Jenő Alapfokú Művészeti Iskola tanszakvezetője, Csomósné Boros Erika megnyitójában árulta el, hogy készültek a szentgotthárdi alkotások.

Mind a délelőtti zenetörténeti vetélkedőn résztvevő csapatok, mind pedig a képzőművészeti alkotók külön-küön díjazásban részesültek. Zenében a körmendi, szentgotthárdi és oberwarti csapatok kerültek a legjobb három közé. A festmények, grafikák, szobrok, papír plasztika és egyéb képzőművészeti technikával foglalkozó diákok munkáját a zsűri elnöke Pungor Klára méltatta.

A 3-4-5-dik osztályosok korcsoportjában Tompa Noémi Bartók portréja nyerte el legjobban a zsűri tetszését. A felsőbb tagozatosok között pedig a szombathelyi Vási Mihály iskola diákja Doktorics Flóra illusztrációja érdemelte ki a legjobbnak járó díjat.
Az eredményhirdetést követően a Szent Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs Bartók & Folk koncertjét már nem csak a diákok, de bárki élvezhette a szentgotthárdi színházban.


Ágoston Gábor


Archív hírek