home > hírek > újdonságok
 
Keresés az egész oldalon:
 

 

 

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
Elfeljtett jelszó?

 

 

 
 

 

 

Email beállítások, jelszó csere

 

 

 
Mi a kedvenc műsorod a Gotthárd TV-n?

Híradó

Képújság

Sportműsorok (kosárlabda/kézilabda)

Bepillantó

Mura-Rába TV

Mesepalota

Idősek magazinja

Kerekasztal

Testületi ülés

Kulturális műsorok

Egyéb
   
 
 

 

2017-03-30 19:57:51
Oltónap a Fűszertárban

Gyakorlatban is lehetett saját fánkat oltani, szemezni

  
Nem először tartottak Oltónapot Orfaluban, a Füveskertben és Teaházban. Az elmúlt vasárnap délután ismét bárki vihetett oltógallyat a szaporítani kívánt fajtából, de a helyszínen is lehetett választani főként a térségben előforduló alma és körte fajtákból. A gyümölcsészet elméleti és gyakorlati tudnivalóiról is hallhattak az érdeklődők.

U. Nagy Gábor házigazdaként köszöntötte az ofalui Füveskert és Teaházba látogatókat az idei oltónap rendezvényeinek elején. Rövid programismertetését követően a térségben a gyümölcsészettel foglalkozók körében sem ismeretlen Halász Elemér tartott történeti áttekintést a gyümölcstermesztésről, az oltás, szemzés gyakorlatáról.

Az oltást a gyakorlatban is elsajátíthatták a jelenlévők. A Göcseji Természetvédelmi Alapítvány szakembereinek segítségével a hozott, vagy a helyszínen kiválasztott oltógally ott helyben rákerülhetett a vadalanyra, amit szinten biztosítottak a szervezők.

Az oltás után nincs más hátra, mint várni a termést, ami akár 4-5 évig is eltarthat, utána viszont akár több évtizedekig folyamatosan biztosított lehet a kiválasztott gyümölcsünk. Egy három évvel ezelőtti, a térség 36 települését érintő felmérés alapján több, mint 200 fajta alma és 100 -féle körte található vidékünkön, melynek fennmaradásához nélkülözhetetlen, hogy ismerjük az oltás, szemzés, szaporítás fogásait.


Ágoston Gábor


Archív hírek